Kleine Neptunus

Kleine Neptunus is een beeldende muziektheatervoorstelling die een brug slaat naar kinderen met een afstand tot de gesproken Nederlandse taal. Dit stuk is speciaal ontwikkeld om dove en slechthorende kinderen, kinderen met Nederlands als tweede taal (waaronder vluchtelingenkinderen), kinderen met een taalontwikkelingsstoornis én goedhorende kinderen samen te laten genieten. Naast het orkest en de acteurs zorgt een tolk Nederlandse Gebarentaal op het toneel ervoor dat de voorstelling voor alle kinderen toegankelijk is. Een beeldende muziektheatervoorstelling over moed. Over waarheid en leugentjes om bestwil. Over dat je soms niet alles in je eentje kunt oplossen. En dat hulp vaak uit onverwachte hoek komt.

Kleine Neptunus gaat over Teuntje, de dochter van Grote Neptunus die graag net zo groot wil zijn als haar vader, baas van de zee, die de zee bestuurt met zijn magische drietand. Maar Grote Neptunus heeft zo zijn twijfels. De zee is gevaarlijk. Er zijn walvissen die boten de zee op lokken en haaien die niets liever doen dan die boten stukbijten. Zo staat het tenminste in het Grote Boek over ‘de Gevaren van de Zee’. Maar is het allemaal wel waar? Als de drietand van Grote Neptunus op een dag wordt gestolen, moet Teuntje zelf op onderzoek in de diepzee uit. Het is het begin van een spannende tocht waarin Teuntje niet alleen de waarheid over zichzelf en haar vader ontdekt, maar ook over de dieren in zee.

Dankzij de financiële steun van de Heutink Foundation bezochten maar liefst 18 basisscholen Kleine Neptunus, waarbij ruim 8.000 kinderen — onder wie 1.000 vluchtelingenkinderen — en hun begeleiders volop hebben genoten voor sommigen de eerste keer in het theater. De kinderen luisterden geconcentreerd, lachten en zongen mee. Vanuit de zaal waarschuwden ze Kleine Neptunus zelfs voor de gevaarlijke haai. Ze gingen helemaal op in het verhaal, en na afloop verlieten velen zingend de zaal. Het was een groot succes!

Bekijk hier de aftermovie!