HF laat Toppers Op Zondag stralen

Op zondag 13 en 20 januari gaven collega’s van de Heutink Groep, in samenwerking met Theaterhotel Almelo en dans- en zangdocenten Tessa, Jenny en Fee, invulling aan een theater 2-daagse voor de kinderen van de Weekendschool Toppers Op Zondag. Collega Annemiek vertelt hoe zij deze dagen ervaren heeft.

Annemiek: “Half oktober ontving ik, als collega van de Heutink groep, een oproep van de Heutink Foundation: ‘Wie wil er op 13 en 20 januari meehelpen met het begeleiden van een groep kinderen bij het geven van een workshop theatermarketing?’ Aangezien ik een communicatie-achtergrond heb én het werken met groepen kinderen heel leuk vind, heb ik gehoor gegeven aan de oproep. Zo zat ik op 13 januari al vroeg in de auto op weg naar Theaterhotel Almelo.”

Theaterworkshops voor 50 kinderen

Bijna 50 kinderen meldden zich bij hun coaches van de Weekendschool in het indrukwekkende Theaterhotel Almelo. De groep werd in tweeën gesplitst. De ene helft kreeg in de ochtend een rondleiding in het theater waarbij acteur Bas Muijs iedereen een kijkje gaf achter de theaterschermen en uitlegde wat er allemaal komt kijken bij het vak van (toneel)acteur. De andere helft van de groep ging aan de slag met ‘theatermarketing’ waarbij diverse workshops werden gegeven door de mensen van de Heutink Foundation. De kinderen konden ervaren wat er bij komt kijken om publiek naar het theater of een voorstelling te trekken. Ze gingen verdeeld in groepjes aan de slag met het maken van persoonlijke VIP-uitnodigingen, posters, decorstukken en banners. Heel populair was het maken van vlogs. Als heuse professionals leidden de vlog-groepjes ons door de dag heen.

Annemiek: “Samen met mijn collega Lieke gaf ik de workshop ‘persbericht of artikel maken’. Het groepje in de ochtend besloot om andere kinderen van de Weekendschool te interviewen over hun ervaringen op die zondagen. Leuk om te zien hoe ze eerst heel verlegen de vragen stelden maar daarna steeds meer gingen doorvragen. Als resultaat hebben we een artikel gemaakt over de Weekendschool, de interviews maar ook over de inhoud van deze twee zondagen. ’s Middags kwamen een ‘echte’ journaliste en fotograaf van de regionale krant Tubantia. Nadat de kinderen uit ons groepje de journaliste de hemd van haar lijf vroegen over haar werk, werden ze daarna zelf geïnterviewd en verschenen deze interviews in een behoorlijk groot artikel op maandag in de krant.”

Deel 2: in de spotlights!

Zondag 20 januari stond geheel in het teken van het voorbereiden én uitvoeren van een eigen voorstelling voor familie en vrienden. Kinderen konden twee van drie theateronderdelen kiezen en tussen half elf en twee uur ’s middags hadden ze de tijd om onder begeleiding van een dans-, theater- en zangdocente in groepen een dans-, body percussion- of zang-act voor te bereiden.

Annemiek: “Heel knap om te zien hoe deze kinderen in steeds drie kwartier tot hele leuke dingen konden komen. Wij als tijdelijke vrijwilligers van de Heutink Foundation waren deze dag ondersteunend aan de docenten en hebben geholpen bij de workshops. Het was een hele kluif om de groep zenuwachtige en opgewonden kinderen rustig te houden achter het rode doek terwijl de zaal zich vulde met familie en vrienden van de vijftig deelnemers. De voorstelling zelf bestond uit totaal zes acts die erg goed werden ontvangen. Je kunt je voorstellen hoe trots de familieleden nadien de foyer weer in liepen en vooral hoe trots de kinderen van de Weekendschool zelf waren!”

Het is moeilijk om aan te geven wat het effect is van deze twee zondagen maar het was geweldig om in korte tijd een tijdelijke band met een aantal kinderen op te bouwen en hun glinsterende ogen te zien aan het einde van deze laatste zondag.

“Ik vond het echt geweldig om te mogen ervaren: de omgang en het werken met deze groep kinderen, het samenwerken met de mensen van Heutink en de Heutink Foundation maar ook met de mensen achter de Weekendschool en het theater!”

De Weekendschool ‘Toppers Op Zondag’ biedt gemotiveerde jongeren van groep 7 en 8 (10-12 jaar), die een steuntje in de rug nodig hebben, de mogelijkheid hun horizon te verbreden op educatief, sociaal-cultureel en maatschappelijk gebied. Gedurende twintig zondagen maken jongeren kennis met allerlei beroepen, bedrijven en instellingen. De bijeenkomsten worden verzorgd door gastdocenten uit verschillende vakgebieden. Op die manier maken  de jongeren kennis met interessante beroepen en wordt hen een kans geboden hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.