
HF laat Toppers Op Zondag stralen
Op zondag 13 en 20 januari gaven collega’s van de Heutink Groep, in samenwerking met Theaterhotel Almelo en dans- en zangdocenten Tessa, Jenny en Fee, invulling aan een theater 2-daagse...
De Heutink Foundation werd in 2016 opgericht door Jessica Heutink, een maatschappelijk betrokken onderneemster met een groot hart. Samen met haar man Henk Fokke runde ze het familiebedrijf Heutink—al meer dan 110 jaar dé leverancier van schoolmaterialen voor kinderopvang, basisscholen en het voortgezet onderwijs in Nederland. Maar haar drijfveer ging verder dan ondernemen alleen…
In 2009 richtte ze Vang je Droom op, een stichting waarmee ze kinderen in de regio’s Salland en Twente hielp hun dromen waar te maken. Honderden individuele dromen van kinderen, die zelf of met hun ouders niet de mogelijkheid hadden om hun wens te vervullen, werden werkelijkheid. En dat gebeurt nog steeds! Sinds 2020 is Vang je Droom een Fonds op Naam, geleid door Judith Koerhuis.
De vraag naar groepsactiviteiten groeide, waarbij beleving, magie en een vleugje geluk centraal stonden. Ook binnen Heutink ontstonden prachtige initiatieven die Vang je Droom niet kon ondersteunen. Hieruit werd de Heutink Foundation geboren: een stichting die kinderen wereldwijd helpt hun talenten te ontdekken en zich positief te ontwikkelen via groepsactiviteiten op het gebied van kunst en cultuur. Mooie herinneringen creëren die een leven lang meegaan!
In 2025 is Heutink overgenomen door het Zweedse Lekolar, een bedrijf met een rijke historie in de onderwijsmarkt en marktleider in Scandinavië. Jessica’s persoonlijke ambities verschuiven steeds meer naar maatschappelijke impact. Met dezelfde passie blijft ze zich inzetten voor de Heutink Foundation, die als corporate stichting blijft voortbestaan. Samen met alle collega’s blijven we ons inzetten om een verschil te maken, een vleugje magie toe te voegen en een glimlach te toveren op het gezicht van kinderen in kwetsbare situaties.
Kunst-, cultuur- en muziekeducatie zijn essentieel in de ontwikkeling van kinderen. Zo is het overdragen van cultuur van groot belang om betrokkenheid bij de samenleving te creëren. Kinderen die in aanraking komen met kunst, erfgoed, muziek en daar actief mee bezig zijn, ontwikkelen begrip voor (andere) normen, waarden en culturen. Daarnaast stimuleert cultuureducatie kinderen om een andere ‘taal’ te spreken waardoor onverwachte talenten naar boven kunnen komen. Een jongen of meisje met een taalachterstand blijkt een groot toneeltalent! Daarnaast is creativiteit van groot belang voor het ontwikkelen van het creatieve vermogen bij kinderen. Muziek leert je luisteren, empathie ontwikkelen, emoties voelen en uiten. Kunst leert je beter kijken en betere vragen stellen.
Maar helaas is cultuureducatie niet voor alle kinderen weggelegd. Met name kinderen die in (kans)arme of onzekere situaties opgroeien, in Nederland, ontwikkelingslanden of kinderen die op de vlucht zijn, krijgen vaak niet de kans om een theater of museum te bezoeken. Hiermee wordt hen een kans ontnomen om hun talent, zelfbeeld en eigenwaarde te ontwikkelen. De Heutink Foundation wil juist deze kinderen een geluksmoment bezorgen door hen een culturele beleving te bieden. Een beleving waarbij alle zintuigen geprikkeld worden en waarbij de kinderen uitgedaagd worden zelf aan de slag te gaan. Een voorstelling bezoeken is leuk, maar zelf een voorstelling maken of er in meespelen is natuurlijk pas echt een ervaring. En al helemaal wanneer je ouders, broertjes en zusjes in de zaal zitten en ook een keer de kans krijgen een theater, museum, filmhuis of muziekcentrum te bezoeken. Activatie van kinderen en hun gezinsleden is een belangrijke doelstelling van de Heutink Foundation.
Niet alleen in Nederland zorgt armoede voor ongelijke kansen. Veel kinderen in oorlogs- en ontwikkelingslanden ervaren een gebrek aan kansen en aan veiligheid, wat hun ontplooiing en ontwikkeling in de weg staat. Soms is hun situatie zo onveilig of uitzichtloos dat zij zelfs moeten vluchten. Aandacht voor ontwikkeling en onderwijs zijn belangrijke elementen bij traumaverwerking en in de strijd tegen armoede en ongelijkheid. De Heutink Foundation draagt hier aan bij door internationale projecten op het gebied van (cultuur)educatie en talentontwikkeling te ondersteunen.
De nationale en internationale projecten die de Heutink Foundation ondersteunt in de vorm van directe financiële of materiële hulp, worden aangedragen en geselecteerd door de medewerkers van Heutink. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat binnen het project goed is gewaarborgd welke kinderen (4-18 jaar) deel kunnen nemen. Vaak zijn het maatschappelijke – of welzijnsorganisaties die bij het project aangesloten zijn en dit in kaart hebben.
De Heutink Foundation wordt bestuurd door Jessica Heutink (voorzitter), Hetty Nijkamp (penningmeester), Maartje Schel (secretaris) en het algemene bestuurslid Lars oude Luttikhuis. De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft de ANBI-status, waardoor giften onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar zijn.
Op zondag 13 en 20 januari gaven collega’s van de Heutink Groep, in samenwerking met Theaterhotel Almelo en dans- en zangdocenten Tessa, Jenny en Fee, invulling aan een theater 2-daagse...
Ons bezoek met 10 collega’s aan Lesbos in mei dit jaar, heeft geleid tot een geweldig succesvolle schoeninzamelingsactie. In totaal zijn 2.500 paar schoenen begin juni naar kamp Kara Tepe...
Empowerment! Vorige week hielp een aantal collega’s van de Heutink bedrijven een middag mee in The Movement Hotel. Een pop-up hotel in de voormalige Bijlmer Bajes dat gerund wordt door...
Uit: Amigoe, krant in Curaçao. De meeste mensen kennen jeugdtheaterschool Drazans van betoverende stukken als Belle en het Beest, Sjakie en de Chocoladefabriek en Peter Pan. Wat niet veel mensen weten, is dat Drazans...