Kippenvel bij Mee-doe concert ‘Broer’

Meer dan 2.500 kinderen van Nederlandse azc’s en Overijsselse basisscholen doen deze week mee aan een bijzonder muziekproject van het Orkest van het Oosten, Vluchtelingenwerk Nederland en theater Sonnevanck. “Samen Verdi zingen: dan vallen echt alle grenzen weg”.

Ze komen uit Irak, Syrie of Iran maar vandaag is daar niet veel van te merken. Als het orkest de melodie van het bekende drinklied uit La Traviata van Verdi inzet, zingen ze even hard mee als hun Nederlandse leeftijdgenoten. “Voorbij, voorbij is die donkere tijd”, klikt het oorverdovend hard door de grote zaal van het Muziekcentrum in Enschede. “Kippenvel”, zegt Freek den Hartogh. ” Zoveel verschillende kinderen, en dan dit. Hoe lang ze al in Nederland zijn, hoe tragisch hun geschiedenis soms is: vandaag horen ze voor even bij elkaar.”

Den Hartogh is een van de twee hoofdrolspelers in Broer, de gezamenlijk geproduceerde meedoevoorstelling van het Orkest van het Oosten en Theater Sonnevanck gisteren en vandaag in het Muziekcentrum Enschede. Vijf uitvoeringen in totaal staan er op het programma, telkens met een publiek van ruim 500 kinderen. “Vluchtelingenwerk Nederland heeft ons gevraagd dit concert te maken”, zegt educatief medewerkster Monique Wijnker van het Orkest van het Oosten. “In het verleden hebben we dit al vaker gedaan. De toevoeging van kinderen uit asielzoekerscentra is nieuw. Behalve dat je soms een taalprobleem moet overwinnen, moet je ook rekening houden met gevoeligheden. De bedoeling is dat de kinderen hun zorgen even vergeten, niet om ze nog eens te herinneren aan hun verleden”.

In een reeks van tien lessen, zowel op de deelnemende scholen als op de azc’s, zijn de concerten grondig voorbereid. Hoofdrolspeler den Hartogh zelf bezocht persoonlijk een groot deel van de deelnemende asielzoekerscentra in het land. “Via animatiefilmpjes maken we ze vertrouwd met de muziek en tekst. Zo overwinnen ze hun achterstand in taal. Muzikaal zijn ze zelfs vaak verder dan Nederlandse kinderen. Ze klappen ook enthousiaster mee. In de klas sluit ik een verbond met ze. Tijdens het concert moeten ze me helpen om het conflict met mijn broer over een gemeenschappelijke liefde op te lossen.”

Yahya (13) van het azc uit Dronten geniet met volle teugen. “In de klas dacht ik nog: het is maar een verhaal. Hier in de zaal lijkt het wel echt.” Dat de twee broers uiteindelijk vrede sluiten vindt hij mooi. “Zo zou het altijd moeten zijn in de wereld.” Een orkest zoals het Orkest van het Oosten heeft hij nog nooit gezien. “Dit is de eerste keer in mijn leven. In Dronten mocht ik even een viool vasthouden. Ik hou van rap, maar het geluid dat uit zo’n ding komt vind ik misschien nog wel mooier. (Bron: Tubantia 16-06-2017)

De Heutink Foundation is een van de sponsoren van de Meedoe-concerten.