Beeld & Geluid dag

Rovict, BCI en HPP, in samenwerking met de Heutink Foundation, hebben een 60 kinderen vermaakt bij Beeld en Geluid in Hilversum. De kinderen hadden de keuze om deel te nemen aan een Masterclass Jeugdjournaal gepresenteerd door de enige echte presentator Bart Tuinman, of een workshop Influence Me.

In het Jeugdjournaal zie je vooral de presentator in beeld, maar een nieuwsuitzending maken is vooral een kwestie van goed teamwork. Hoe gaat het werken op een redactie eraan toe en hoe wordt er bepaald wat er in het journaal te zien is? In deze masterclass leerden de leerlingen de fijne kneepjes van het vak. Er werd een persconferentie nagespeeld en de leerlingen waren de journalisten. Zij leren van de experts hoe je met het stellen van de juiste vragen het publiek goed kunt informeren over gebeurtenissen in de maatschappij/samenleving.

Influencers zijn de nieuwe helden. De meeste kinderen willen geen dierenarts of astronaut worden, maar vlogger of youtuber. Dat hun helden geld verdienen met vlogs vermoeden ze wel, maar weten ze met welke technieken ze dat doen? Herkennen zij sluikreclame? En weten ze hoe groot ‘influencer marketing’ is? In deze workshop gingen kinderen zelf aan de slag. Ze leerden verleidingstechnieken te herkennen en in te zetten bij het maken van een vlog voor hun eigen mening of standpunt. Zo leerden zij de technieken die hun vloggende helden gebruiken, zelf in te zetten voor bijvoorbeeld een sociaal/maatschappelijk doel.

De workshops werden gecombineerd met een bezoek aan het mediamuseum. Voorafgaand aan of na afloop van de workshops konden kinderen op speelse wijze de invloed van media op zichzelf ontdekken, en andersom. Dit gebeurde aan de hand van meer dan 50 interactieve installaties, verdeeld over vijf zones die de fundamentele media-oerbehoeften vertegenwoordigen: Delen, Informeren, Spelen, Verkopen en Vertellen. Tussen de workshops door genoten de kinderen van een lunchpakketje om op te laden, zodat ze weer vol energie verder konden gaan. Een geslaagde dag!

Klik hier voor meer informatie over Het Vergeten Kind.