Creatieve theaterprojecten door Changing Stories

Het is nu wel duidelijk; artistieke activiteiten zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Het is een fundamenteel recht, vastgelegd in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Changing Stories komt op voor dit recht voor kinderen (6 t/m 18 jaar) in Europa die geen veilige en vaste woonvoorziening hebben omdat ze bijvoorbeeld hun huis verloren zijn of omdat ze in extreme armoede opgroeien. Hun team reist af naar plekken waar zij moeten (over)leven in stressvolle omstandigheden met trauma’s van oorlog of geweld. Met creatieve en vrolijke theaterprojecten bieden de kinderen een uitlaatklep. Het plezier door spel en theater ontspant en geeft ze ruimte voor creativiteit, herstel van veerkracht en een gevoel van gemeenschappelijkheid.

Mede dankzij onze financiële bijdrage heeft Changing Stories al op 3 verschillende locaties (Duinkerke, Griekenland en Turkije) – vluchtelingenkampen of opvanglocaties – de theaterprojecten uit kunnen voeren. Het zijn plekken waar de nood voor kinderen en jongeren hoog is. Tot nu toe hebben ze al 800 kinderen weten te bereiken. Hoe waardevol.

Wanneer Changing Stories ergens aankomt creëren ze een fantasie wereld gevuld met spel en mogelijkheid. Ze dragen witte kostuums die erop wachten ingekleurd te worden door kinderen. Ze gebruiken het universele thema ‘feest’ en starten met het maken van vrolijke decors en versierde slingers die ze nodig hebben voor de show. Kinderen doen mee aan simpele en toegankelijke theater spelletjes die vol energie zitten. De show vertelt het verhaal van twee buren die hun verjaardag vieren maar het is ook een verhaal over ongelijkheid. De kinderen dragen bij door het maken van de geluiden, het spelen van kleine rollen en bovenal, de show ontwikkelt zich door de interacties met het publiek. Ze gebruiken een vaststaand kader maar weten nooit hoe het verhaal zal aflopen. Spannend!

Klik hier voor meer informatie over Changing Stories.