De maskers van Het Kopland
Het Kopland is al vele jaren specialist in de begeleiding van kwetsbare mensen, volwassenen en jongeren, die te maken hebben met huiselijk geweld of dreigende dak- en thuisloosheid. Ze bieden opvang als iemand dakloos raakt of een huiselijk geweldsituatie moet ontvluchten. Met hun begeleiding zetten ze alles op alles om mensen sterker en vaardiger te maken, zodat zij weer zelfredzaam worden.
Theater in Het Kopland
Toneel zit standaard in het weekprogramma van Het Kopland. Ze doen verschillende toneeloefeningen, spelen met emotie en maken korte toneelstukjes voor elkaar, die ze dan verkleed voor elkaar spelen. Veel kinderen vinden het lastig om emoties te laten zien, vanuit een andere rol gaat dit makkelijker, een muis mag bang zijn, een heks gemeen en een reus boos. Het samen aan iets werken, in dit geval theater, doet iets met de kinderen, de sfeer en het zelfvertrouwen. Het uiteindelijk spelen van een voorstelling geeft een boost! Veel van hun kinderen vertellen niet op school dat ze in een opvang wonen, uit schaamte of omdat ze bang zijn er mee gepest te worden. Vaak vinden ze het lastig om te praten, te voelen en te ontspannen. In het dagelijks leven lopen deze kinderen dus al vaak met een masker. Beeldend theater heeft dus een mooie symboliek: een masker opzetten om het ‘andere masker’ even af te kunnen doen.
Maskertheater
Een nieuw element in de theaterprojecten van Het Kopland is werken met maskertheater. Maskertheater ís communicatie. Het is eigenzinnig, inspirerend en verleidelijk. Maskers prikkelen, provoceren en dagen uit. Door maskers toe te voegen aan een voorstelling, worden nieuwe lagen van bewustzijn aangeboord, zowel bij de spelers als bij het publiek. Dat maakt een voorstelling spannend en innovatief. Een masker bedekt het gezicht waardoor het direct de identiteit verhult, daarnaast kan je ook makkelijk een andere identiteit aannemen. De maskers kunnen de kinderen ook een stukje veiligheid bieden en ze zo gemakkelijk uit hun comfortzone laten komen. Het Kopland wil de beeldende kant betrekken door de maskers door de kinderen zelf te laten maken, onder leiding van een professional. Ze kunnen hierdoor letterlijk een eigen gekozen karakter vormgeven. Het Kopland biedt ook dansworkshops aan om de kinderen zich lekker te laten voelen in hun lijf, wat voor zelfverzekerdheid zal zorgen. Daarnaast gaan ze theaterworkshops geven waarbij emoties centraal staan. Zo leren de kinderen makkelijker hun emoties te uiten, wat ook van pas komt in het dagelijks leven.
Het Kopland werkt toe naar een korte voorstelling die gemaakt en gespeeld wordt door de kinderen van Het Kopland. De voorstelling wordt gepresenteerd in de theaters van het Noord Nederlands Toneel (Groningen) en Loods13 (Drenthe). Desalniettemin staat het belang van het kind voorop en zal het proces van het maken van een voorstelling voorop staan. Het gaat niet om het eindresultaat maar de weg ernaartoe!
De Heutink Foundation biedt financiële ondersteuning aan dit specifieke onderdeel.
Theaterlessen en maskers maken
Per les kunnen 30 kinderen mee doen aan dit project. De kinderen krijgen verschillende theaterlessen. Van het maken van maskers tot het monteren van de voorstelling. Er worden 18 lessen aangeboden die ieder 1,5 uur duurt, met natuurlijk al afsluiter de voorstelling. Hiermee worden in totaal zo’n 75 kinderen bereikt.