IMC Weekendschool

Wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, haalt het meeste uit zijn leven. Daarom laat IMC Weekendschool nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden. Ze richten lessen zo in, dat er prikkelende, magische momenten ontstaan. Dat worden ervaringen die bijblijven en de horizon verbreden. Ze stimuleren het lef van leerlingen en bieden hen een ijzersterk netwerk. Zo geven ze bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn.

Op de Weekendschool ontmoeten 93 jongeren uit sociaal/economische achterstandswijken in Nijmegen, tussen 10 tot 14 jaar, iedere zondag bevlogen professionals, die komen vertellen over hun beroep. Samen gaan ze aan de slag met het échte werk, in de klas, maar ook op excursie naar bijvoorbeeld de rechtbank, een ziekenhuis of bouwplaats. Zo maken ze kennis met vakgebieden als Architectuur, Geneeskunde, Journalistiek, Recht, Filosofie, Ondernemen of Beeldende Kunsten. Door deze lessen verbreden ze hun maatschappelijke blikveld, ontdekken ze waar hun talenten en interesses liggen en verbeteren ze vaardigheden zoals samenwerken en onderzoeken.

Het vak Podiumkunsten wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Heutink Foundation. Het vak Podiumkunsten gaat specifiek over de beroepen die je uit kunt voeren ‘op het podium’, daarbij kun je denken aan singer-songwriters, spoken-word artiest, acteur, muzikant, etc. Gedurende 3 á 4 zondagen maken leerlingen kennis met gastdocenten uit de podiumwereld. Zij oefenen met de leerlingen op een zondag hun beroep. Leerlingen komen daarbij ook te weten hoe je dat beroep kunt (leren) beoefenen, welke opleiding hoort daarbij, waar moet je goed in zijn of waar moet je goed in worden, wat is er moeilijk aan het beroep, wat is het leukst aan het beroep. De gastdocenten komen op vrijwillige basis om hun passie met onze doelgroep te delen. Bij het vak hoort altijd een (of twee) excursies naar de locatie van het werk van één van de gastdocenten, zoals een theater. In Nijmegen zijn ze al jaren welkom in de schouwburg. De kinderen leren daar óók over de beroepen achter de schermen, zoals de taken van bijvoorbeeld een technicus (licht en geluid), scriptschrijver of grimeur. Voor veel kinderen is dit de eerste keer dat zij in zo’n theater komen.

   

Klik hier voor meer informatie over de Weekendschool.