Kunstworkshops voor jonge AZC’ers

Wekelijks verzorgd Stichting de Vrolijkheid kunstzinnige workshops door heel het land. Leven en opgroeien in een AZC voorziet in de eerste levensbehoeftes – een dak boven je hoofd, eten en drinken en (tot je achttiende) onderwijs. Maar er is een tekort aan ontwikkelkansen en weinig contact met de wereld buiten het AZC. De Heutink Foundation gelooft net als de Vrolijkheid in de veerkracht van de kinderen, die zichzelf, elkaar en de wereld willen ontdekken. We zien deze kinderen als levenskunstenaars.

Dankzij de financiële steun van de Heutink Foundation kunnen jonge AZC-bewoners in Almelo eigen kunstwerken maken op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst en nieuwe media. Zij kunnen zich richten op dat wat zij leuk vinden en/of waar zij goed in zijn, waardoor zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Dit alles doen zij in hun eigen KunstLab aan de hand van het thema Zworp.

Zworp is een uitroep, een zelfstandig naamwoord én een werkwoord. Maar wat is dat dan, zworpen? Zworp is een fantasiewoord waar iedereen een eigen invulling aan mag geven. Een Zworp kan van alles zijn, een ding, een wezen, een stijl, een proces of een handeling. Zworp is een klein monstertje, een enthousiaste uitroep, een muziekinstrument, een cool kapsel, een planeet, een game-avatar of misschien wel een landje ver weg in de oceaan. Het gevoel wat een Zworp oproept verschilt: het kan grappig zijn, spannend, dromerig, gemeen, koppig, onhandig of lief. Dit is precies wat we samen mogelijk willen maken op het AZC: binnen een omgeving vol beperkingen, ruimte creëren voor fantasie, dromen, het vertellen van verhalen en het uiten van de eigen identiteit.

Klik hier voor meer informatie over Stichting De Vrolijkheid.