Musical Aladdin 2021

Een theaterbezoek kennen ze meestal alleen van de verhalen. Maar in oktober 2021 en 2022 gingen beide keren 1.500 leerlingen voor wie een theaterbezoek niet vanzelfsprekend is, naar AFAS Circustheater Scheveningen voor Disney’s Aladdin. Kinderen wisten niet waar ze moesten kijken: overal glitters, goud en andere mooie kostuums. De scène van de eerste ontmoeting met de geest en de scène waarin Aladdin en Jasmine een romantisch vluchtje maakten op het vliegend tapijt waren favoriet.

Deze bijzondere middagvoorstelling komt voort uit het gezamenlijke educatieprogramma van ABN AMRO Foundation en het Jeugdeducatiefonds. De Heutink Foundation ondersteunt het Jeugdeducatiefonds in een meerjarige samenwerking op het gebied van culturele aanvragen. Daarnaast heeft de Heutink Foundation twee keer 50 plekken toegewezen gekregen door de ABN Amro Foundation en het vervoer naar de musical voor de Regenboogklas uit Oldenzaal gefinancierd. De kinderen uit deze klas groeien op in een minder bevoorrechte positie. De klas bestaat uit kinderen in de bassisschoolleeftijd uit statushouders gezinnen waar met name taalonderwijs wordt gegeven. Kinderen moeten zo snel mogelijk de taal leren om daarna in het regulier onderwijs geplaatst te kunnen worden. Daarnaast ook voor ISK Enschede (internationale schakelklas VO). Heel bijzonder voor deze leerlingen, die vaak niet eerder in een theater zijn geweest en zelfs ook voor de eerste keer de Hollandse kust bezochten. Ze renden met sokken/schoenen/kleren en al het water in. Veel van deze leerlingen hebben soms zoveel meegemaakt dat deze ervaring ze goed doet. “Ik heb drie schelpjes gevonden juf, dat is mijn schat”, verwijzend naar de schat uit de musical.

Bij de regenboogklas hebben we vooraf een gastles verzorgd. De kinderen mochten hun eigen wensen bedenken en knutselen in de wenslamp van Aladdin. “Ik wil toveren”, “Ik wil vlegen”, “Ik wens dat ik in het theater speel”. Daarnaast hebben we uitgelegd hoe je je moet gedragen bij een bezoek aan een theater. Het optreden niet verstoren was één ding wat daaronder viel, maar dit was moeilijk vol te houden;-) De wauuw’s en wooow’s vlogen door de lucht. Jasmine moest naast ze komen zitten en de glitter en glamour viel goed in de smaak. “Is dit allemaal echt goud?” Aldus Shelan. Dan wou ze wel graag iets meenemen voor haar familie…