SIZ Twente – “Sneue gevallen”

In Nederland groeit 1 op de 5 kinderen op met een ziek of beperkt gezinslid, dit noemen we jonge mantelzorgers. Deze kinderen hebben te maken met bijvoorbeeld een zieke vader, moeder met psychische problemen of autistische broer/zus. Bij mantelzorg wordt vaak gedacht aan het uitvoeren van fysieke zorgtaken, maar voor kinderen en jongeren is het ‘zorgen maken’ van grote invloed op hun welzijn.

Stichting Informele Zorg Twente biedt steun aan mantelzorgers van jong tot oud. Zorgen voor een naaste kan veel impact hebben op het leven van een mantelzorger. Door diverse ondersteuningsmogelijkheden te bieden en de inzet van vrijwilligers bieden we steun aan de mantelzorger. Voor jonge mantelzorgers biedt SIZ Twente o.a. ontspanningsactiviteiten aan.

Een groot deel van de deelnemers (zo’n 50%) aan onze activiteiten zijn broertjes en zusjes van kinderen met autisme. Voor hen is het vaak lastig om te begrijpen hoe het er in het hoofd van hun broer of zus aan toe gaat. Kinderen met autisme hebben veel baat bij structuur, duidelijkheid en rust. Broertjes en zusjes moeten hier vaak veel rekening mee houden. In de theatervoorstelling ‘Sneue gevallen’ van het Sonnevanck Theater in Enschede wordt duidelijk hoe een kind met autisme leeft, waar hij tegen aan loopt en waar de omgeving mee te maken krijgt. De educatieve voorstelling is met humor en kennis van zake vormgegeven waardoor deze op een indrukwekkende manier het gesprek kan openen over de thuissituatie waar autisme een rol speelt.

De Heutink Foundation maakt mogelijk dat SIZ Twente, met 40 jonge mantelzorgers en hun ouder(s) (totaal 80), naar deze voorstelling kan komen kijken. Naast het verzorgen van de voorstellingskaartjes financiert de Heutink Foundation ook de lunch.

Klik hier voor meer informatie over deze stichting.