Toneel- en dansles op Curacao

Al enkele jaren ondersteunt de Heutink Foundation de stichting Drazans, die toneel- en danslessen mogelijk maakt in de armste wijken van Curaçao. En dat blijkt nu harder nodig dan ooit, op een eiland dat totaal in de greep is van de impact van COVID-19.

Annemiek Funneman, een van de theaterdocenten, vertelt…

“Ik ben geschrokken van de nijpende situatie hier en voel de noodzaak hierover te delen. Kinderen op deze school komen veelal uit kansarme gezinnen. Maar het verschil met een paar maanden geleden is schrikbarend. 80 Kinderen hebben honger, echt honger. Ook zijn er veel incidenten thuis bij kinderen. Er is stress, ik hoor termen als misbruik, drugs, politie invallen, geweld. Kinderen zijn onrustig. Maar er wordt weinig gepraat onderling en in de gezinnen waar deze kinderen vandaan komen. Ik ben getroffen door de verhalen die de schoolleider met mij deelt.

De kracht van theater en spel is dat je leert je emoties te herkennen, te reguleren en ook te uiten. Door simpelweg de verbeelding en het gevoel aan te spreken, kunnen kinderen zich ontspannen. Dit zie ik letterlijk voor mijn ogen gebeuren. Ik zie hen veranderen. Het is simpel. Muziek gaat aan. We maken een kring. Ogen van de kinderen schieten nog alle kanten op. We beginnen te bewegen, het enige wat de leerlingen hoeven doen is kopiëren. Ik ben in dit spel de leider. De ogen beginnen mij te volgen. We ademen in, houden onze adem vast en ademen we weer uit. Langzaam worden de bewegingen meer theatraal. Ik stop emoties in mijn gezicht en in mijn lijf. Er wordt gelachen. Het roept spel op bij de kinderen. Vanuit de impuls en fantasie verzinnen we samen personages, die praten, lachen of hevig discussiëren met elkaar. Er is contact.

Tijdens de dramalessen is er even geen tafel om je achter te verschuilen. Het laat vaak de kinderen zien zoals ze zijn. Het is kwetsbaar. En tegelijkertijd ontstaat er juist ook ruimte… De sociaal emotionele steun is hard nodig. Ons werk lijkt nu nog meer waarde te hebben.”- Curaçao, 20 september 2020

Lees hier meer informatie over Drazans.